Το City Link φιλοξένησε την τελετή έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Στο ΠΑΛΛΑΣ την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα η τελετή έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),  Άννα Ροκοφύλλου, η Πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, ο Διευθυντής στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο Διευθυντής του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς,  ο Βουλευτής της Ν.Δ., Ιωάννης Παππάς και η Μουσειολόγος και Ιστορικός Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά. Ακόμη, το παρών έδωσαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο όπως οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Ζώης, Σύλλας Τζουμέρκας, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Γιάννης Βεσλεμές, Ρηνιώ Δραγασάκη, Ελισσάβετ Χρονοπούλου, Παναγιώτης Φαφούτης, Μάρκος Γκαστίν, Κωνσταντής Φραγκόπουλος, οι ηθοποιοί Μισέλ Βάλλεϋ, Θέμις Μπαζάκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Βασιλική Τρουφάκου, Δημήτρης Λάλος, Τίο Νίκολας Παγκόνις, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Κοκιασμένος, Νικόλας Αγγελής, Γιάννης Στάνκογλου και Βαλέρια Χριστοδουλίδου και οι συνθέτες-τραγουδοποιοί Κωστής Μαραβέγιας και Πάνος Μουζουράκης.

Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή οι διεθνείς προσκεκλημένοι όπως ο Γερμανός ηθοποιός, Γιόνας Ντάσλερ που πρωταγωνιστεί στην ταινία το «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν, ο Αμερικανός σκηνοθέτης της ταινίας «Μόνο Θρας», Άνταμ Ντούμπιν, ο Γερμανός σκηνοθέτης της ταινίας «Ανάσα», Ούλι Σούπελ, και η Κάιλι Πενγκ, σύντροφος εν ζωή και συνεργάτης του σπουδαίου Ταϊβανού σκηνοθέτη Έντουαρντ Γιανγκ, στον οποίο πραγματοποιεί το Φεστιβάλ εκτενές αφιέρωμα.

Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο-ανασκόπησης του 9ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Τατιάνα Παππά καλωσόρισε το κοινό, αναφέρθηκε στο Athens Open Air Film Festival και στη συνέχεια, κάλεσε στη σκηνή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα, ο οποίος επιφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό της τελετής.

 

Η οθόνη του ΠΑΛΛΑΣ φωτίστηκε και πλάνα από τον εσωτερικό χώρο ενός πολύ γνώριμου και αγαπημένου στους Αθηναίους αρχιτεκτονικού κομψοτεχνήματος εμφανίστηκαν. Ο Λουκάς Κατσίκας χαιρέτισε τους θεατές από τον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ και ανέφερε:

«Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα. Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες

Το κοινό ανταποκρίθηκε με ένα φορτισμένο και θερμό χειροκρότημα.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνέχισε επισημαίνοντας πως «σημαντικότατος αρωγός όλα αυτά τα χρόνια στη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας υπήρξε ο Δήμος Αθηναίων» και κάλεσε κοντά του στη σκηνή τον Δήμαρχο Αθηναίων, κο Κώστα Μπακογιάννη,ο οποίος ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και πριν κηρύξει επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ ευχήθηκε με τη σειρά του αλλά και δεσμεύτηκε ως Δήμαρχος να «βάλουμε όλοι μαζί ένα στοίχημα να ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ και να πάμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου».

Μετά την τελετή έναρξης, ακολούθησε δεξίωση στο City Link υπό τις μουσικές επιλογές της παραγωγού Λιάνας Μαστάθη του Pepper.

Ο κος Κορμάς Γεώργιος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής του Group Real Estate  του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και Διευθύνων Σύμβουλος της PICAR ΑΕ, διαχειριστή του CITY LINK,  χαιρέτησε το 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” δηλώνοντας ότι: “εκδηλώσεις αυτής της ποιότητας βρίσκονται σε συμφωνία με τη φιλοσοφία μας και ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς θα παραμείνει αρωγός σε παρόμοιες προσπάθειες που προάγουν τις τέχνες και τον πολιτισμό”.