The City Speaks

ΕΚΘΕΣΗ 19/11 – 1/12 στο City Link - Στοά Σπυρομήλιου
Εγκαίνια: Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 20:00

Το British Council φέρνει την πόλη στο επίκεντρο, ως χώρο έμπνευσης και δημιουργικής έκφρασης και σας προσκαλεί στην έκθεση The City Speaks, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον οργανισμό Maslaha και με την ευγενική υποστήριξη του City Link. Η έκθεση αποτελεί μέρος του προγράμματος Our Shared Europe.

Η έκθεση The City Speaks ερευνά πώς τα άτομα και οι κοινότητες έχουν εμπνευστεί από τις πόλεις και πώς οι άνθρωποι άλλαξαν τους χώρους όπου έμεναν μέσω διαφορετικών μορφών δημιουργικής έκφρασης.

H πόλη εμπνέει, θυμάται, προκαλεί και ενδυναμώνει! Οι πόλεις έχουν συγκεντρώσει μερικούς από τους μεγαλύτερους διανοητές και έχουν προσφέρει γόνιμο έδαφος για προοδευτική σκέψη, συνιστώντας τον χώρο έκφρασης για κάποια από τα μεγαλύτερα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα. Η πόλη επίσης συνιστά ένα χώρο σύγκρουσης και πρόκλησης, όπου οι διαφορές αμβλύνονται. Οι ποικίλες επιρροές διευκόλυναν τη διάδοση της γνώσης και οδήγησαν σε λαμπρές καινοτομίες. Κάθε έμπνευση αποτυπώνεται μέσω της τέχνης (της αρχιτεκτονικής, του κινηματογράφου, της μουσικής, της λογοτεχνίας και του θεάτρου) και εντοπίζεται μέσα στον χρόνο, τους πολιτισμούς, τις θρησκείες και σε ποικίλες γεωγραφικές περιοχές.

Η έκθεση εστιάζει σε ανάλογες δράσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και έχει ήδη παρουσιασθεί στη Σλοβενία, τη Δανία, την Ελβετία και τη Γερμανία. Είναι χωρισμένη σε τέσσερεις ενότητες και κάθε τμήμα περιλαμβάνει ένα διαδραστικό στοιχείο. Είναι μια ευκαιρία να φανταστείτε πώς θα επιθυμούσατε να αλλάξετε την πόλη σας προς το καλύτερο.

Μέρος της έκθεσης αποτελεί και το έργο Before I Die - Το Tείχος των Ονείρων της Candy Chang: Ένας μαυροπίνακας μπορεί να μετατρέψει μια επιφάνεια σε έναν εποικοδομητικό χώρο και να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή. Ο καθένας μπορεί να πάρει ένα κομμάτι κιμωλία, να προβληματιστεί σχετικά με τη ζωή του, να μοιραστεί τις προσωπικές του φιλοδοξίες, τις ελπίδες, τους φόβους και τις ιστορίες του, σε δημόσιο χώρο. Κάθε τοίχος είναι μοναδικός. Μας δείχνει ότι δεν είμαστε μόνοι. Χάρη στο πάθος των ανθρώπων, πάνω από 50 Before I Die τοίχοι έχουν δημιουργηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες και σε πάνω από 10 γλώσσες.

Η έκθεση πλαισιώνεται από την πρωτότυπη μουσική επένδυση του κιθαρίστα και παραγωγού Dave Randall.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του City Link.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η Οδός Βουκουρεστίου ‘Αλλιώς’
Φωτογραφικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους που θα αποκαλύψουν μια άλλη οπτική της πόλης μας. Με τη βοήθεια μιας φωτογραφικής μηχανής, της φαντασίας μας και ενός μαρκαδόρου, οι περαστικοί θα μπορούν, ασχέτως ηλικίας, να δημιουργήσουν τη δική τους μοναδική εκδοχή για μια οπτική του διάσημου πεζόδρομου.

Η Δική Μας Αθήνα!
Μια κάτοψη της Αθήνας θα χρησιμεύσει σα βάση για να ξαναφτιάξουμε τη δική μας ομαδική εκδοχή της πόλης μας σε ένα καμβά από τετράγωνα που εμείς θα ζωγραφίσουμε όπως φανταζόμαστε. Πού: City Link - Στοά Σπυρομήλιου (Πανεπιστημίου , Βουκουρεστίου, Σταδίου και Αμερικής, είσοδος από την οδό Βουκουρεστίου) Πότε: Σάββατο 24 Νοεμβρίου & Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, ώρα 11.00-13.30

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Το City Link με τη Δική μας Ματιά από τον «ΚΑΡΠΟ» (Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων & Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας) με τη Μαρία Λεωνίδα και τη Λουίζα Σταθοπούλου

Εργαστήρι για παιδιά Α’-Β’ Δημοτικού
Με αφορμή το «ΠΕΡΑΣΜΑ», το έργο της Βάνας Ξένου το εναέριο γλυπτό που κοσμεί την οροφή της Στοάς Σπυρομήλιου, τα παιδιά θα κληθούν να παρατηρήσουν τη Στοά από μια διαφορετική οπτική γωνία. Θα φωτογραφίσουν το γλυπτό και στη συνέχεια μιμούμενοι από αυτό θα αποτυπώσουν τη φιγούρα του σε χαρτί του μέτρου. Οι άλλοι μισοί συμμαθητές τους διαγράφουν το περίγραμμά του και θα το ζωγραφίζουν. Οι 3 εκδοχές (γλυπτά, πραγματική εικόνα των παιδιών και η ζωγραφική τους αναπαράσταση), θα συντεθούν από μας σε ένα μικρό βίντεο κλιπ.

Εργαστήρι για παιδιά Γ’- Στ’ Δημοτικού
Ποια στοιχεία της Στοάς Σπυρομήλιου μας κάνουν εντύπωση; Μπορούμε να φωτογραφίσουμε τη Στοά αυτή και να στείλουμε αυτές τις φωτογραφίες σε κάποιον που δεν μπορεί να την επισκεφθεί; Ποιες θα διαλέξουμε; Και τι ήχους (ή «νότες») θα βάλουμε; Τα παιδιά, με αφορμή τη Στοά Σπυρομήλιου θα φτιάξουν μαζί μας, ένα μικρό, τόσο δα ντοκιμαντεράκι που θα εκπροσωπεί τη δική τους ματιά και άποψη. Πού: City Link - Στοά Σπυρομήλιου (Πανεπιστημίου , Βουκουρεστίου, Σταδίου και Αμερικής, είσοδος από την οδό Βουκουρεστίου) Πότε: Τετ. 21, Παρ. 23, Πεμ. 29, Παρ. 30 Νοεμβρίου, ώρα 9.30–11.30

Είσοδος Ελεύθερη

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με:
Αθήνα: Αναστασία Ανδρίτσου Anastasia.andritsou@britishcouncil.gr
Τηλ.: 210-3692334

http://www.britishcouncil.org/gr/greece-society-the-city-speaks-exhibition.htm

www.maslaha.org
www.thecityspeaks.org
www.citylink.gr

Οι πολιτιστικές σχέσεις προωθούν την ισότητα και αναγνωρίζουν την αξία της διαφορετικότητας Από το 1939, το British Council λειτουργεί ως πολιτιστικός και εκπαιδευτικός φορέας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας. Με γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συνδέει την Ελλάδα με τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και τις δημιουργικές προσεγγίσεις της Μεγάλης Βρετανίας και στηρίζει τις διαπολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρώπη.